Bądź z nami na bieżąco
A B C Wina
Magia kieliszków do wina. Czyli jak rodzaje win determinują wybór kieliszka.
Kultura picia wina jest niezwykle bogata i urozmaicona, niemniej jednak i w niej panują żelazne zasady, których powinniśmy przestrzegać. Jedną z nich jest dobór kieliszków pod odpowiedni rodzaj wina. Ten trend można zaobserwować chociażby wśród szanujących swych klientów restauracji, które niemalże wyprzedzają się w jakości podawanego szkła. A jak jest w naszych domach?
Niestety dobre szkło kosztuje i to nie mało. Jego ceny wahają się od kilkunastu do kilkuset złotych za komplet. Pamiętajmy jednak, że to inwestycja w różnorodność smaku, bogactwo aromatu i pełnie kolorów, jaką dane wino ma nam do zaoferowania. Co nam po starannie wybranej butelce długo dojrzewanego czerwonego wina jeśli podamy je w nieodpowiednim szkle?
Rodzaj naczynia, w którym podawano wino zmieniał się wraz z upływem czasu. Na przestrzeni wieków pojawiały się rozmaite przedmioty imitujące kształt kielicha. Mimo dużego urozmaicenia naczynie, w którym odbywał się rytuał picia wina zawsze odgrywało kluczową rolę. Współczesny kształt kieliszków do wina w niewielkim stopniu nawiązuje do naczyń sprzed tysięcy lat. Kieliszki, a raczej kielichy na przestrzeni wieków, wykonywane były z różnych, ówcześnie dostępnych materiałów: drewna, miedzi, kości zwierząt lub ich rogów. Przejście z materiałów ciężkich na delikatne szkło zajęło człowiekowi kilka tysięcy lat. Dzięki badaniom archeologicznym wiemy, że pierwszy szklany kieliszek powstał w Rzymie w IV wieku p.n.e. Wraz z upływem czasu rzemieślnicy włoscy stali się niepodważalnymi mistrzami w dziedzinie produkcji kieliszków. Aktualnie jednak włoski monopol został przełamany a produkcja szkła ma miejsce w najlepszych hutach na całym świecie.
Kieliszki stały się produktem ogólnodostępnym. Każdy większy supermarket czy galeria handlowa wyposażona jest w sklepy o bogatym asortymencie szkła. Zatem mamy bardzo duży wybór różnych kształtów, wielkości i marek. Nasuwa się więc pytanie, jaki typ kieliszka sprosta naszym oczekiwaniom? Odpowiedź nie jest taka prosta jak mogłoby się wydawać. Najpierw musimy ustalić jakie wina są naszymi ulubionymi. Taka wiedza będzie determinowała dalszy zakup. Ponieważ przy wyborze odpowiedniego kieliszka musimy podjąć decyzję czy chcemy traktować je jako nasze uniwersalne szkło czy też pod odpowiednią kategorię.
Poniżej prezentujemy rodzaje kieliszków, które warto wziąć pod uwagę podając różne wina aby wydobyć z każdego z nich maksimum walorów, które ma do zaoferowania.
Na zdjęciu przedstawione zostały dwa typy kieliszków, odpowiednio dla win lekkich oraz tych o pełnym ciele.
WINO BIAŁE
W przeciwieństwie do wina czerwonego, białe najczęściej podawane jest w kieliszkach nieco niższych o węższych czaszach. Taki kształt ma wspomóc utrzymanie niższej temperatury wina oraz wydobycie głębi aromatów uwalnianych przez nie. Białe wina o pełnym ciele szczególnie te dojrzewane w dębowych beczkach zaleca się podawać w kieliszkach z czaszą o większej średnicy. Taka budowa szkła podkreśla jego kremową, oleistą strukturę.
WINO CZERWONE
Czerwone wino podajemy w większych i wyższych kieliszkach. Dzięki czemu jesteśmy w stanie bardziej skupić się na jego aromacie, który nie jest zakłócony uczuciem tzw. „palenia w nosie” wywoływanym przez uwalniający się alkohol etylowy. Ponadto podane w szerszym kielichu wino czerwone staje się w odbiorze gładsze, delikatniejsze poprzez złagodzenie wpływu tanin na smak.
WINO RÓŻOWE
Ze względu na to, że wina różowe najczęściej serwowane są wiosną i latem dla orzeźwienia zależy nam aby jak najdłużej trzymały niską temperaturę. Idealnie nadają się w tym celu kieliszki o węższej czaszy, która doskonale się sprawdza w takich sytuacjach. Jednocześnie zaokrąglona forma kieliszka zapewnia optymalne warunki dla uwalniania się często bogatych aromatów win różowych.
POZOSTAŁE WINA
W pozostałej kategorii kieliszków umieściliśmy te, w których podaje się wina musujące i deserowe. Kieliszek do wina musującego jest wysoki, wąski i delikatnie rozszerzany, co z jednej strony pozwala zachować niską temperaturę wina, a z drugiej pozwala na swobodne ulatnianie się dwutlenku węgla (czyli delikatnych „bąbelków”). Kieliszek do win deserowych jest z kolei znacznie niższy o wąskim kielichu zwężającym się ku górze i doskonale nadaje się dla win o podwyższonej zawartości alkoholu. Kształt ten sprawia, że alkohol zawarty w tym winie nie ulatnia się zbyt szybko, a wino nie traci aromatu.
Wybór odpowiedniego kieliszka jest zadaniem subiektywnym, o ile subiektywność ta mieści się w akceptowalnych przez nas samych normach. Jakiego kieliszka byśmy nie wybrali pamiętajmy, że nasz wybór w dużej mierze będzie determinował walory smakowe degustowanych win.
Przeczytaj pozostałe wpisy
P.H. Vinex Slaviantsi Poland Sp. z o.o.
ul. Lelewela 33 / 87-100 Toruń / Poland
e-mail: office@vinex.pl tel.: +48 56 655 90 16