Dziedzictwo tradycji

Nasza historia

Wina i wermuty produkowane w winiarni Slavyantsi dostępne są w Polsce już od lat 80-tych XX wieku. Niesłabnąca popularność takich marek, jak Rosenthaler, Witosha i Ciociosan zaowocowała powołaniem spółki będącej przedstawicielstwem bułgarskiej winiarni w Polsce.

Legenda owiana tajemnicą

Winiarnia z tradycją

Bułgaria jest jednym z najstarszych producentów wina na świecie. Badania archeologiczne potwierdziły, że wino wytwarzane było na tych terenach już w IV w. p.n.e. Bułgarskie ziemie zostały zamieszkane przez Traków, którzy byli znani z mistrzowskiego opanowania sztuki winiarskiej. Ich wina są nawet wspomniane w dziełach Homera. W Iliadzie, najlepsze trackie wino zostało wniesione do obozu wojskowego Troi, a Odyseusz użył trackiego nektaru, by uśpić cyklopa Polifema, zanim przebił go włócznią.

Wino było istotną częścią trackich rytuałów kulturalnych i duchowych. Trakowie czcili boga wina – Zagreusa, który później stał się bardziej popularny, jako Dionizos. Z trackim winem związanych jest wiele różnych kultów, orfickich hymnów, tajemnic i legend.

Kiedy Rzymianie przybyli na tereny dzisiejszej Bułgarii w I w. n.e., znaleźli tam już mocno rozwiniętą tradycję produkcji wina. Wino było bardzo cennym towarem w czasach rzymskich, a słowa o wysokiej jakości win produkowanych na terytoriach trackich, powtarzane były w całym imperium. Zapisy pochodzące z miast handlowych, takich jak Dubrownik, Wenecja i Genua wskazują, że trackie wina były drogimi i poszukiwanymi produktami.

Po wyzwoleniu spod jarzma osmańskiego, obszary bułgarskich winnic zaczęły się dynamicznie poszerzać, a produkcja wina i brandy nabrały tempa. Na pokazie w Antwerpii w 1898 roku wino wyprodukowane w okolicach Slavyantsi otrzymało pierwszy złoty medal dla białego bułgarskiego wina.

"Wino to światło zatrzymane przez wodę"

Galileusz - odkrywca

Po pierwszej wojnie światowej produkcja wina znacznie nabrała tempa, a głównym kierunkiem dla eksportowanych produktów były Niemcy. W 20-latach XX wieku, powstała na terenie Slavyantsi pierwsza prywatna kooperatywa, która istniała do roku 1952. Następnie przedsiębiorstwo zostało upaństwowione a większość wina, które wtedy produkowało, przeznaczone było na eksport do Związku Radzieckiego.

W 1995 roku winiarnia została sprywatyzowana i stała się własnością ówczesnych pracowników. Większość z nich pracuje w Vinex Slavyantsi po dzień dzisiejszy.

Początek XXI wieku to dla winiarni Slavyantsi przede wszystkim czas inwestycji w nowoczesny sprzęt do produkcji wina, inwestycji we własne plantacje winorośli oraz prężny rozwój produktów zarówno na rynku wewnętrznym, jak i na rynku globalnym.

Aktualnie Vinex Slavyantsi eksportuje swoje wina do takich krajów, jak: Szwecja, Finlandia, Norwegia, Dania, Polska, Belgia, Niemcy, Szwajcaria, Rosja, Turcja, Rumunia, Japonia i Stany Zjednoczone.Wina i wermuty produkowane w winiarni Slavyantsi dostępne są w Polsce już od lat 80-tych XX wieku. 

Niesłabnąca popularność takich marek, jak Rosenthaler Kadarka, Witosha i Ciociosan zaowocowała powołaniem spółki będącej przedstawicielstwem bułgarskiej winiarni w Polsce.

Firma Vinex Slaviantsi Poland powstała w 1998 roku. Od ponad dekady oferuje polskim konsumentom najwyższej jakości wina bułgarskie. Dla komplementarności oferty od 2007 roku w portfolio polskiego oddziału zaczęły pojawiać się marki z innych europejskich krajów o wielopokoleniowych tradycjach winiarskich, takich jak Mołdawia, Portugalia, Francja, Hiszpania, czy Włochy.

W swoim portfolio Vinex Slaviantsi Poland oferuje pełen przekrój rodzajów i smaków wina. Począwszy od win stołowych, deserowych, przez regionalne, aż do win klasy Reserve, win musujących oraz wermutów. Dzięki tak szerokiej gamie produktów, zaspokajamy gusta nawet najbardziej wymagających konsumentów.