Bądź z nami na bieżąco
A B C Wina
Jak przechowywać wino po odkorkowaniu butelki
Często zdarza się, że otwarta butelka wina nie jest spożyta od razu. Jak sprawić, żeby odkorkowane wino zachowało możliwie najdłużej swoją świeżość? Dlaczego raz otwarte wino się psuje?
To tlen jest głównym sprawcą tego, że wino z czasem zmienia się w ocet. Kluczowym jest więc zmniejszanie ilości tlenu, który pozostaje w kontakcie z powierzchnią wina podczas przechowywania otwartej wcześniej butelki. Istnieje kilka metod stosowanych w celu przedłużenia przydatności do spożycia opartych na ograniczenia powierzchni wina, która ma styczność z tlenem albo do wymiany lub usunięcia tlenu znajdującego się w butelce.
Podstawy po otwarciu
Po napełnieniu każdego kieliszka zakorkuj ponownie butelkę. Trzymaj raz otwartą butelkę w miejscu do którego nie dociera światło dzienne i najlepiej w chłodnym miejscu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie takiego wina w lodówce. Przy przechowywaniu w niskich temperaturach procesy chemiczne spowolniają, w tym proces utleniania, który ma miejsce gdy wino jest wystawione na działanie tlenu. Wasz ulubiony trunek tak przechowywany będzie utrzymywał świeżość do 3-5 dni. To nieźle jak na początek ale możemy ten czas jeszcze przedłużyć!
Porady dla zachowania świeżości:
Aby uzyskać najlepsze wyniki należy przechowywać wino w pozycji pionowej aby zminimalizować powierzchnię narażoną na działanie tlenu.
Należy zapobiegać dramatycznym zmianom temperatury, co negatywnie wpływa na Twoje wino.
Przed spożyciem czerwonego wina, które po otwarciu trzymasz w lodówce, możesz ogrzać butelkę umieszczając ją w ciepłej wodzie (woda musi mieć temperaturę minimalnie wyższą od pokojowej, nie może być gorąca – patrz punkt wyżej).
Czego unikać przy przechowywaniu wina:
Nie przechowuj otwartego wina na boku – takie ułożenie zwiększa powierzchnię wina narażoną na działanie tlenu
Nie przechowuj wina przy oknie – światło i wyższa temperatura spowoduje przyspieszenie procesu utleniania.
Nie przechowuj wina w temperaturze powyżej 20 C – lepiej trzymać raz otwarte wino w lodówce
Możesz też przelać pozostałe wino do mniejszej butelki, w której powierzchnia wina stykającego się z tlenem będzie ograniczona.
Przeczytaj pozostałe wpisy
P.H. Vinex Slaviantsi Poland Sp. z o.o.
ul. Lelewela 33 / 87-100 Toruń / Poland
e-mail: office@vinex.pl tel.: +48 56 655 90 16