Bądź z nami na bieżąco
A B C Wina
Fakty i mity o winie. Czyli gdzie leży prawda.
Wzrost świadomości kultury picia wina bardzo cieszy, niemniej jednak wciąż w świadomości konsumentów funkcjonują mity na temat wina i sposobu jego spożywania. Swoją przygodę z winem warto zacząć od obalenia tych, które są najczęściej powielane i na które często można się natknąć na internetowych forach.
Im starsze wino, tym lepsze.
Mit ten jest jednym z najczęściej powtarzanych. Każde wino z upływem czasu się psuje. Wina produkowane masowo pąd kątem sprzedaży w marketach powinno się wypić w ciągu 3 lat od ich zabutelkowania (im szybciej, tym tak naprawdę lepiej). Dłużej leżakować mogą wyłącznie najlepsze i najdroższe wina produkowane specjalnymi metodami i z konkretnych szczepów winogron, które do tego się nadają.
Tanie wina mają zakrętkę, a dobre korek.
Tu w 100% zapewniamy, że jest to mit. To samo wino zakręcone zakrętką oraz zakorkowane po tworzeniu będzie smakowało tak samo. W przypadku tradycyjnego zamknięcia możemy mieć pecha i trafić na trunek z chorobą korkową, które nadaje się wyłącznie do wylania. Prawda jest taka, że wśród producentów nakrętki są coraz bardziej doceniane i zastępują korki. Trend ten widoczny jest zwłaszcza w Nowej Zelandii oraz Australii, gdzie większość win jest zamykana tym właśnie zamknięciem.
Białe wino podajemy schłodzone, a czerwone w temperaturze pokojowej.
Zasada powtarzana przez rodziców, dziadków i dziadków naszych dziadków. Prawda jest taka, że czasy się zmieniły i określenie „temperatura pokojowa” też się zmieniło. W XIX w. w pokojach temperatura często nie przekraczała 18˚C. W dzisiejszych czasach normalnym jest utrzymywanie w pomieszczeniach temperatury powyżej 20˚C. Zatem, aby wino czerwone smakowało nam w „temperaturze pokojowej”, tak samo jak naszym przodkom warto je delikatnie schłodzić w lodówce przed podaniem.
Przeczytaj pozostałe wpisy
P.H. Vinex Slaviantsi Poland Sp. z o.o.
ul. Lelewela 33 / 87-100 Toruń / Poland
e-mail: office@vinex.pl tel.: +48 56 655 90 16