Witamy na naszym blogu
Grudzień 6, 2015
Fakty i mity o winie cz. 1
Grudzień 31, 2015
Jak przechowywać wino po odkorkowaniu butelki

Czasami zdarza się, że otwarta butelka wina nie jest spożywana od razu. Na samą myśl, że moglibyśmy pozwolić naszemu ulubionemu napojowi się zmarnować, przechodzą nas ciarki. Jak zatem sprawić, żeby odkorkowane wino zachowało możliwie najdłużej swoją świeżość?

Dlaczego raz otwarte wino się psuje?
To tlen jest głównym sprawcą tego, że wino z czasem zmienia się w ocet. Kluczowym jest więc zmniejszanie ilości tlenu, który pozostaje w kontakcie z powierzchnią wina podczas przechowywania otwartej wcześniej butelki. Istnieje kilka metod stosowanych w celu przedłużenia przydatności do spożycia, opartych na ograniczenia powierzchni wina, która ma styczność z tlenem, albo do wymiany lub usunięcia tlenu znajdującego się w butelce.

Podstawy po otwarciu
Po napełnieniu każdego kieliszka, zakorkuj ponownie butelkę. Trzymaj raz otwartą butelkę w miejcu do którego nie dociera światło dzienne i najlepiej w chłodnym miejscu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie takiego wina w lodówce. Przy przechowywaniu w niskich temperaturach procesy chemiczne spowolniają, w tym proces utleniania, który ma miejsce, gdy wino jest wystawione na działanie tlenu. Wasz ulubiony trunek tak przechowywany będzie utrzymywał świeżość do 3-5 dni. To nieźle, jak na początek, ale możemy ten czas jeszcze przedłużyć!

Porady dla zachowania świeżości:

  • Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy przechowywać wino w pozycji pionowej, aby zminimalizować powierzchnię narażoną na działanie tlenu.
  • Należy zapobiegać dramatycznym zmianom temperatury, co negatywnie wpływa na Twoje wino.
  • Przed spożyciem czerwonego wina, które po otwarciu trzymasz w lodówce, możesz ogrzać butelkę umieszczając ją w ciepłej wodzie (woda musi mieć temperaturę minimalnie wyższą od pokojowej, nie może być gorąca – patrz punkt wyżej).

Czego unikać przy przechowywaniu wina:

  • Nie przechowuj otwartego wina na boku – takie ułożenie zwiększa powierzchnię wina narażoną na działanie tlenu
  • Nie przechowuj wina przy oknie – światło i wyższa temperatura spowoduje przyspieszenie procesu utleniania.
  • Nie przechowuj wina w temperaturze powyżej 20 C – lepiej trzymać raz otwarte wino w lodówce
  • Możesz też przelać pozostałe wino do mniejszej butelki, w której powierzchnia wina stykającego się z tlenem będzie ograniczona.

Inne sposoby konserwacji wina
Aby przedłużyć żywot naszej butelki po otwarciu, możesz też wykorzystać pompkę do wina np. Vacu Vin. Przy użyciu specjalnych korków i pompki, odciąga się z otwartej butelki tlen, co powinno sprawić, że wino będzie świeże kilka dni dłużej.

Vacu Vin możesz kupić np. pod tym linkiem.

Komentarze są wyłączone.