Otwarta butelka wina
Jak przechowywać wino po odkorkowaniu butelki
Grudzień 31, 2015
wybor-kieliszka
Magia kieliszków do wina. Czyli jak różne rodzaje win determinują wybór kieliszka.
Luty 26, 2016
Fakty i mity o winie cz. 1
shutterstock_152965781

Od pewnego czasu Polacy chętniej sięgają po wino, rezygnując tym samym z wódki i innych twardych alkoholi. Fakt wrozstu świadomości kultury picia wina bardzo nas cieszy, niemniej jednak wciąż w świadomości konsumentów funkcjonują mity na temat wina i sposobu jego spożywania. Swoją przygodę z winem, warto zacząć od obalenia tych, które są najczęściej powielane i na które często można się natknąć na internetowych forach.

  • Im starsze wino, tym lepsze.
    Mit ten jest jednym z najczęściej powtarzanych. Każde wino z upływem czasu się psuje. Wina produkowane masowo pąd kątem sprzedaży w marketach, powinno się wypić w ciągu 3 lat od ich zabutelkowania (im szybiej, tym tak naprawdę lepiej). Dłużej leżakować mogą wyłącznie najlepsze i najdroższe wina produkowane specjalnymi metodami i z konkretnych szczepów winogron, które do tego się nadają.
  • Tanie wina mają zakrętkę, a dobre korek.
    Tu w 100% zapewniamy, że jest to mit. To samo wino zakręcone zakrętką oraz zakorkowane, po tworzeniu będzie smakowało tak samo. Ba! W przypadku tradycyjnego zamknięcia możemy mieć pecha i trafić na trunek z chorobą korkową, które nadaje się wyłącznie do wylania. Prawda jest taka, że wśród producentów nakrętki są coraz bardziej doceniane i zastępują korki, ze względu chociażby na mniejsze koszty produkcji. Trend ten widoczny jest zwłaszcza w Nowej Zelandii oraz Australii, gdzie większość win, jest zamykana tym właśnie zamknięciem. Być może otwieranie zakrętki nie jest tak romantyczne, jak odkorkowywanie naturalnego korka, ale jedno jest pewne… takie wino nie będzie z założenia winem gorszego sortu.
  • Białe wino podajemy schłodzone, a czerwone w temperaturze pokojowej.
    Zasada powtarzana przez rodziców, dziadków i dziadków naszych dziadków. Prawda jest taka, że czasy się zmieniły i określenie „temperatura pokojowa” też się zmieniło. W XIX w. w pokojach temperatura często nie przekraczała 18˚C. W dzisiejszych czasach normalnym jest utrzymywanie w pomieszczeniach temperatury powyżej  20˚C. Zatem, aby wino czerwone smakowało nam w „temperaturze pokojowej”, tak samo jak naszym przodkom, warto je delikatnie schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *