Winnice Slavyantsi

Na terenach dzisiejszych winnic, archeolodzy podczas badań znaleźli dowody potwierdzające uprawę winorośli już w czasach starożytnych. W czasach okupacji osmańskiej, produkcji win zaprzestano. Dopiero po odzyskaniu niepodległości, w Bułgarii ponownie zaczęto uprawiać winorośle, co przyczyniło się do odrodzenia rynku. Rok 1898, w którym białe bułgarskie wino wyprodukowane w okolicach Slavyantsi otrzymało złoty medal na wystawie w Antwerpii, okazał się przełomowym. Po pierwszej wojnie światowej, rozpoczęto eksportować wina do Niemiec, co przyczyniło się do powiększania obszarów upraw winorośli.

Winiarnia Slavyantsi produkowała wino początkowo we współpracy z winnicami z sąsiednich miejscowości, aż do roku 1950, kiedy upaństwowiono przedsiębiorstwo.

Aktualnie Vinex Slavyantsi posiada cztery winnice: Slavyantsi, Sungurlare, Lozarewo i Karnobat. Każda winnica wyposażona jest w nowoczesne linie butelkujące wina spokojne, musujące, wermuty oraz brandy. Piwnice winnic są w stanie pomieścić 150.000 hl wina (90% pojemności) oraz wermuty (8%) i inne alkohole (2%). Vinex Slavyantsi zawdzięcza swój sukces ponad stuletniej tradycji produkcji wina, opartej na sprawdzonych metodach winifikacji oraz korzystaniu z najnowszych dostępnych technologii. Właśnie takie połączenie tradycji i nowoczesnych technologii zapewnia najwyższą jakość win ze Slavyantsi.

vineyards

arrow_down

Rodzaje Gleb

soils

Bułgaria położona jest w pasmie klimatu kontynentalnego, charakteryzującego się łagodną zimą i gorącym latem. Winnice Slavyantsi znajdują się w południowo-wschodniej części gór Bałkańskich, w regionie Sungurlare należącego do wschodniej części Doliny Róż i niziny Trackiej. Oddalone o 80 km od wybrzeża Morza Czarnego winnice, leżą na wysokości 180 – 220 m n.p.m, na terenach charakteryzujących się licznymi zboczami i wzniesieniami. Opady kształtują się tutaj na poziomie około 570 – 600 l/m2, przy okresie wegetacyjnym równym 214 dni. Słaby drenaż powietrza w dolinie i na zboczach, tworzy szczególne warunki cieplne powodujące, iż zimą temperatury bardzo rzadko spadają poniżej 0°C. Gleby występujące na tych terenach, to lekkie gleby piaszczyste, leśne i gliny, charakteryzujące się niską żyznością. Doskonale sprawdzają się do uprawy winorośli, lubiących odsłonięte zbocza, oraz skaliste podłoża.

arrow_down

Szczepy Winogron

Od 1999 roku, Vinex Slavyantsi posiada własne plantacje winorośli o powierzchni ponad 2 800 ha. Uprawiane są na nich szczepy zarówno białych jak i czerwonych winogron, z których powstają wina jednoszczepowe oraz kupażowane.

Szczepy białe:
Red Misket,
Chardonnay,
Gewurztraminer,
Muscat Ottonel,
Riesling,
Sauvignon Blanc,
Viognier,
Pinot Gris.

Szczepy czerwone:
Pinot Noir,
Merlot,
Cabernet Sauvignon,
Cabernet Franc,
Shiraz.

varieties